Algemene artikelen

Dieren die worden bedreigd in de Amazone

Onder het leiderschap van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat de ontbossing van de Amazone harder dan in jaren het geval is geweest. Tegelijkertijd worden meer dan zeshonderd diersoorten die in de Amazone leven met uitsterven bedreigd. Deze kwetsbare groepen dreigen niet alleen hun leefgebied te verliezen, maar ook voorgoed van de aardbodem te verdwijnen. 

Het gaat in veel gevallen om unieke soorten die nergens anders ter wereld voorkomen dan in het Amazone regenwoud, zoals de Amazonedolfijn en de Orinocokrokodil. Ze vallen allemaal onder de categorie ‘bedreigd’ op de rode lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources). De 93 meest bedreigde diersoorten in de Amazone De IUCN is een een internationaal samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met natuurbehoud en het duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen. Er zijn 86 landen bij aangesloten en meer dan duizend organisaties, in 174 landen, op het gebied van natuur- en milieubescherming en duurzaam beheer van ecosystemen.

Grootste regenwoud op aarde
De Amazone ligt verspreid over negen landen en is het grootste regenwoud op aarde. Het ligt voor meer dan de helft (60 procent) in Brazilië. In de Amazone leven meer soorten planten, vogels en zoogdieren dan waar ook ter wereld: 1 op de 10 van alle plant- en diersoorten op aarde leeft er. En niet alleen op land. Ook het water is rijk aan enorm veel verschillende dieren. Zo leven er meer dan drieduizend vissoorten in de Amazone. Nog steeds worden nieuwe diersoorten in het gebied ontdekt.

Al die rijkdom aan planten en dieren in de Amazone verschraalt door ontbossing. De populaties van honderden soorten vogels, vissen, kikkers, apen, hagedissen en slangen staan er slecht voor.